fredag 10 oktober 2014

Veckobrevsinlägg inför v 42

Hej!

Brevvännerna i Silverdal

Vi har varit och hälsat på våra brevvänner i Silverdal för allra första gången, De har varit och hälsat på oss men vi har inte varit där. En belöning i Nompixburken på nomp har varit att åka och hälsa på brevvännerna. Vi har under våra träffar alltid haft ett projekt ihop. Förra året skrev de ju en saga ihop, en stafettsaga. 

Den här gången hade vi ett kort läsprojekt där vi arbetat med de olika delarna i En tänkande läsarens hjul. Uppgiften var att de tillsammans med sina brevvänner skulle spela in sina tankar när de använde En tänkande läsarens hjul. Nu finns två hjul färdiga på bloggen att lyssna igenom. Det kommer snart upp fler hjul där. Ni hittar hjulen här och här
Vi har också arbetat med Nyckeln till skatten och några arbeten börjar bli färdiga och de hittar ni här

Matematik
Fokus på matematiken denna vecka har varit problemlösning med bråk.
Vi tog upp vårt kanelbulle exempel igen och strök en del av vårt sammansatta ord kanelbulle. Vad händer med problemet då? Jätteintressant att se hur de tog sig an uppgiften och reflektionen över vad en liten del av ett ord kan göra. 


Pappa bakar bullar. När han är färdig är en tredjedel av bullarna kanelbullar. Lisa kommer och räknar kanelbullarna, de är 12 st. Hur många bullar bakar pappa?

Kanelbullarna räcker till en fjärdedel av Lisas scoutgrupp.
Hur många är scouterna?

NO
Vi hade en tipsrunda om kroppen i fredags på väg hem från Väsjöbacken. Den texten gick vi också igenom noga och väl. Vi har läst och uppmärksammat "fällor" i texten som gör att man "luras" att tro att man ska svara på 1 X eller 2.
Men läser man igen så var det ju faktiskt inga fällor men det gäller att läsa noga och fundera på vad som faktiskt står i texten och vad de frågar efter.

Det har också varit väldigt intressant att tänka så kring de problemlösningsuppgifterna i matematik vi löst tillsammans under veckan.

Nästa vecka arbetar vi vidare med kroppen och hjärnan. Vänster och höger hjärnahalva samt vilken del som styr vilken kroppsdel.

Vi kommer också arbeta vidare med problemlösning samt att vi kommer att dra igång våra blandade grupper inom ramen av Elevens Val. Vi har valt att titta på deras IUP-mål i matematik och format uppgifter utifrån dem. Eleverna kommer att arbeta i perioder med olika moment och olika lärare.

Veckans bloggare får en ny chans nästa vecka, Lena har varit sjuk och hon brukar hjälpa veckans bloggare på fredagar.

Nyhetsrapporteringen fungerar fint och det är intressanta artiklar på vår vägg utanför klassrummet.

Läxor

Engelska - Måndag
Svenska -  Onsdag
Matematik - Torsdag

Trevlig Helg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar